(Woon)boerderijen

Alle type boerderijen bouwkundig keurbaar

De bouwwijze en het materiaalgebruik bij de bouw van boerderijen verschillen per regio. Vroeger was dit namelijk afhankelijk van de materialen die de directe omgeving voortbracht en de functie van de boerderij. Zo kent de regio onder Nijmegen veel wederopbouwboerderijen, terwijl in Oost- en Midden Nederland relatief veel Hallenhuis boerderijen met een ankerbalkgebint zonder fundering te vinden zijn. Peters Bouwkundig Advies werkt landelijk en kan elk type boerderij bouwkundig keuren. Ook geven wij graag advies bij een verbouwing of restauratie, want -zoals we al zeiden- ons hart gaat sneller kloppen van een mooie woonboerderij.

Fundering

Eén van de aandachtspunten bij een boerderij is veelal de fundering en de stabiliteit hiervan. Scheuren in de muur kunnen hier een indicatie voor zijn, maar ook zonder scheurvorming kunnen we een uitspraak doen over de mogelijkheid de fundering te verstevigen. Ook de kapconstructie is een belangrijk inspectiepunt, aangezien er sprake kan zijn van asbest, houtborende insecten of houtrot.

Prachtig, zo'n oude boerderij met authentieke gebinten, mooie (half)ronde stalramen en karakteristieke stenen. Ook ons hart gaat sneller kloppen én wij weten als geen ander waar u rekening mee moet houden bij de aankoop en restauratie hiervan.

Kapconstructies

Bovendien vragen oude kapconstructies om na-isolatie. Wist u bijvoorbeeld dat er tot 1900 geen onderscheid werd gemaakt in de kapconstructie boven het voorhuis en die boven het achterhuis? Ook de muren en kelders vragen om een kritische blik aangezien zij van invloed zijn op de draagkracht van de kap en nog al eens de oorzaak zijn van vochtproblemen die niet eenvoudig op te lossen te zijn. Kortom: zorg dat u weet waar u aan begint. Daar helpen wij u graag bij. Wilt u meer weten?

Contact