Boerderijen & woonboerderijen

Specialist in agrarisch erfgoed

Ons hart gaat sneller kloppen van een mooie woonboerderij en we hebben (meer dan) voldoende kennis en ervaring in huis om te adviseren bij een verbouwing of restauratie van agrarisch erfgoed. Oude kenmerken behouden of versterken en dit combineren met hedendaags wooncomfort; een mooie uitdaging!

De bouwwijze en het materiaalgebruik bij de bouw van boerderijen verschillen per regio. Vroeger was dit namelijk afhankelijk van de materialen die de directe omgeving voortbracht en de functie van de boerderij. We kennen de geschiedenis, weten daarom als geen ander hoe we hiermee om moeten gaan en werken hierdoor als een ware specialist door heel Nederland.

 

Fundering woonboerderij

Eén van de aandachtspunten bij een boerderij is veelal de fundering en de stabiliteit hiervan. Scheuren in de muur kunnen hier een indicatie voor zijn, maar ook zonder scheurvorming kunnen we een uitspraak doen over de mogelijkheid de fundering te verstevigen. Ook de muren en kelders vragen om een kritische blik aangezien zij van invloed zijn op de draagkracht van de kap en nog al eens de oorzaak zijn van vochtproblemen die niet eenvoudig op te lossen te zijn.

Prachtig, zo'n oude boerderij met authentieke gebinten, mooie (half)ronde stalramen en karakteristieke stenen. Ook ons hart gaat sneller kloppen én wij weten als geen ander waar u rekening mee moet houden bij de aankoop en restauratie hiervan.

Kapconstructies oude boerderij

De kapconstructie is een belangrijk inspectiepunt, aangezien er sprake kan zijn van asbest, houtborende insecten of schimmels. Bovendien vragen oude kapconstructies om na-isolatie. Ook muren, kelders en fundering vragen om inspectie omdat zij van groot belang zijn voor de boerderij en vaak op een andere manier gebouwd zijn dan we op dit moment zouden doen. Ook zijn er landelijke verschillen. Wist u bijvoorbeeld dat er verschillende gebintconstructies zijn en dat deze tot ongeveer 1850 in iedere regio anders werden toegepast? Met alle gevolgen van dien. Kortom: zorg dat u weet waar u aan begint. Daar helpen wij u graag bij. Wilt u meer weten?

Contact